Preventiva je pola zdravlja!

Pre nego što bilo šta kažemo o preventivnoj nezi, sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da naša ambulanta poseduje jedinstvenu bazu podataka. To je elektronska kartoteka, u koju se unose svi podaci o bilo kakvim intervencijama na pacijentima, pa i preventivni zahvati, kao što su vakcinacije, tretmani protiv buva i krpelja, crevnih parazita i sl. Ono što je u vezi sa ovim posebno jeste da nam kartoteka govori kada je koja zaštita vašem ljubimcu istekla i kada treba da je obnovite, pa vas u skladu sa tim i mi o tome obaveštavamo. Dakle, mi brinemo!

Vakcinacije protiv zaraznih bolesti

preventivna nega

Mi koristimo vakcine proizvođača čija je bezbednost višestruko potvrđena, pa je eventualna reakcija na vakcinu svedena na apsolutni minimum. Uz pravovremena cepljenja i ispoštovane druge protokole, zdravlje vašeg ljubimca ređe biva kompromitovano.

U našoj praksi najčešće vakcinacije protiv zaraznih bolesti pasa su:

  • štenećak,
  • parvoviroza,
  • hepatitis,
  • leptospiroza,
  • koronaviroza,

a mačaka:

  • virusni rinotraheitis,
  • kaliciviroza i
  • panleukopenija.

Posebna je priča zarazna bolest besnilo. Od nje mogu oboleti svi sisari, pa i čovek.  Zbog toga su vlasnici pasa i mačaka u zakonskoj obavezi da svoje ljubimce vakcinišu protiv besnila.

Sve navedena cepljenja se ponavljaju jednom godišnje, osim kod štenadi i mačića, gde postoji poseban program vakcinacije.

Prevencija srčanog crva

Bolestsrčanog crva je endemična bolest (vezana je za određena područja) i kod nas je ima. Prenosi se ujedom komarca i može biti fatalna za ljubimce, naročito za mačke. Kod mačaka je apsolutno neizlečiva. Zbog toga je jedini način da se od nje ljubimci zaštite — preventiva.

U našoj ambulanti možemo testirati vašeg ljubimca na prisustvo ovog parazita, možemo prodiskutovati o eventualnom lečenju i zaštiti. Mesečne zaštite su najidealnije, naročito u sezoni komaraca, kada ih svugde ima i lako mogu da rašire zarazu. Pogledajte i video o ciklusu parazita.

Prevencija crevnih parazita i parazita krzna

Kod crevnih parazita treba biti jako oprezan, jer neki od njih mogu preći i na čoveka — npr. ehinokokus (pseća pantljičara), koji na čoveka može ostaviti ozbiljne posledice. Zato je jako važno redovno čistiti pse, naročito u porodicama sa decom ili članovima sa kompromitovanim imunitetom. U našoj ambulanti moguće je testirati pse na prisustvo parazita i tretirati ih ukoliko je to potrebno.

Spoljni paraziti takođe mogu ugroziti zdravlje vašeg ljubimca, naročito krpelji. Jako je važno redovno tretirati ljubimce, jer je takva zaštita najbolja. U našoj ambulanti dostupan je širok izbor različitih preparata: ogrlica, spot-on ampula, šampona, sprejeva i dr. preparata...