Profesionalna nega i oralna hirurgija

U našoj ambulanti možete dobiti sve usluge dentalne profilakse: od ultrazvučnog skidanja kamenca i plaka, pa do ekstrakcije (vađenja) zuba. Sve intervencije se rade u opštoj anesteziji, što obezbeđuje potpuno uklanjanje svih naslaga, čak i onih ispod gingive, koje su često nevidljive.

Ponekad, kada je slučaj komplikovaniji, potrebni su i rendgenski snimci da bi se što bolje sagledala konkretna situacija, donela bolja odluka i sprovela najidealnija terapija. Takođe, opšta anestezija uz kombinaciju sa lokalnim anesteticima obezbeđuje kontrolu bola, što svaku ovakvu intervenciju čini bezbolnom.

g zubi

Kućna nega usne duplje – prevencija karijesa i peridontalne bolesti

Najidealnija kućna nega je svakodnevno pranje zuba. Pranje zuba je jako važno, jer se tako skida sav plak sa zuba, koji kasnije može da postane kamenac. Plak i kamenac na zubima, ukoliko se ne čiste, konstantnim nagomilavanjem dovode do drugih komplikacija, kao što su upala desni (gingivitis), koja se može razviti i do tzv. peridontalne bolesti ili da čak dovede do dentalnih apscesa.

Hrana za pse (pa makar to bila i najbolja hrana za pse), čiji se ostaci vremenom nagomilavaju i stvrdnjavaju na zubimma pasa najveći je uzrok nastajanja plaka i kasnije kamenca. Infekcije koje nastaju zbog plaka i kamenca se mogu širiti sistemski i ugroziti:

  • srčane zaliske,
  • jetru,
  • pa čak i bubrege.

Zbog svega ovoga je jako važno svakodnevno obraćati pažnju na higjenu i negu ustiju ljubimaca, jer se tako mogu sprečiti druge komplikacije za koje često nismo ni svesni kako su nastale i šta im je pravi uzrok. Konsultujte se sa veterinarom i napravite plan navikavanja ljubimca na pranje zuba i posavetujte se u vezi sa tehnikama pranja zuba.

Međutim, često pranje zuba nije tako lako, pa se pribegava alternativama. Tako na tržištu ima puno proizvoda (takozvanih poslastica) za čišćenje zuba, ali prilikom izbora treba biti jako oprezan. Da bi se zaista prevenirale bolesti zuba i desni, treba koristiti proizvode koji su prihvaćeni od strane Saveta za veterinarsko oralno zdravlje (Veterinary Oral Health Council – VOHC). Na svakom od tih proizvoda ćete videti sledeći znak.

g vohoc

Ti proizvodi su npr: Hill's canine adult oral care piletina, kao komercijalna hrana, ili veterinarska dijeta Prescription Diet™ Canine t/d™. One se mogu davati umešane u standardnu hranu vašeg ljubimca, kao poslastice u toku dana (granule su prilično krupne), ali i kao kompletni obroci, jer su kompletne i izbalansirane hrane, pored funkcije nege usne duplje koju imaju. Ukoliko imate nekih drugih nejasnoća prilikom izbora hrane, posavetujte se sa svojim veterinarom ili pogledajte spisak ostalih proizvoda, koje VOHC odobrava.

Pogledajte i video u kome je prikazana detaljna tehnika pranja zuba.